Küme Başağrısı | Dr. Ebru Parlayan

Küme Başağrısı

Küme Baş Ağrısı
Küme Baş Ağrısı Görseli

Küme baş ağrıları, toplumda %1’den daha az bir kesimde görülür. Ancak genelde teşhiste yaşanan zorluklar nedeniyle göz hastalıkları ve sinüzit ile çok karışabilen bir baş ağrısı tipidir. Çok şiddetli bir ağrı olmakla birlikte doğru tanı konulduğu zaman tedavi ile ağrılar kısa sürede sonlandırılır.

Küme baş ağrıları olan kişilerin %80’i erkektir, genelde 20-40 yaşları arasında görülür. Ağrı dayanılmaz şiddettedir, hep aynı taraf göz ve çevresindedir. Ağrılar 15 dakikadan 3 saate kadar devam edebilir, ancak genellikle 30 ile 90 dakika arasında sürer. Ağrılar ani bir şekilde başlar, saniyeler içinde şiddetlenir. Aynı gün içinde 1-8 atak görülebileceği gibi gün aşırı da olabilir.

Ataklar günün herhangi bir saatinde olabilir ancak gece saatlerinde ve sabaha karşı daha sık gözlenir. Baş ağrıları, düzenli olarak belirli zamanlarda ortaya çıkar ve haftalarca veya aylarca sürebilir. Genelde 2-3 ay süren ağrılı dönemi, ağrısız aylar bazen yıllar izler. Çok nadiren ağrısız dönemler olmadan tüm yılı ağrılı geçiren hastalar vardır; bu durum kronik küme baş ağrısı olarak adlandırılır.

Küme baş ağrısında ağrılara ek olarak şu bulgular vardır: Ağrının olduğu gözde kızarma ve aşırı sulanma, batma olur. Ağrının olduğu tarafta burun tıkanıklığı, burun akıntısı, göz kapağının ufalması, göz bebeğinin küçülmesi ve yüzde terleme görülebilir.

Migren ağrısı yaşayan kişiler ağrıyı arttırmamak için hareketsiz yatmayı tercih ederken, küme baş ağrısı çeken hastalar ağrının şiddetinden yerinde duramazlar.

Alkol, uykusuzluk, yüksek rakımda bulunma (uçak yolculuğu, Uludağ gezisi gibi) ve duygusal stres ağrıyı tetikleyici nedenler arasında yer alır.

Teşhis aşamasında küme baş ağrısına neden olabilecek beyin patolojilerini (anevrizma, tümör gibi) dışlamak amacıyla ileri tetkikler yapılır. Tetkikler sonrasında sorun saptanmayan hastalar steroid, antihipertansif, antiepileptik ilaçlar ile tedavi edilir.

Ayrıca atak esnasında atağı en hızlı sonlandıran tedavi, ağrı durana kadar hastaya maske ile oksijen solutmaktır.


Yazan: Dr. Ebru Parlayan